Een vooruit- en terugblik

Ontmoet de VVSOR

De VVSOR leden en de acht VVSOR secties zijn op allerlei manieren actief op het gebied van statistiek en operations research. In dit artikel vertellen we kort wat er de afgelopen tijd zoal is gebeurd, en geven een overzicht van wat te verwachten.

Wat is er de afgelopen tijd zoal gebeurd bij de VVSOR?

Annual Meeting

Onze 2-daagse annual meeting vond afgelopen maart plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor een uitgebreid verslag en foto’s van deze meeting: klik hier.

Tijdens de annual meeting werd de start van een nieuwe VVSOR-sectie officieel ingeluid: de statistiek communicatie sectie. Dit is een mooie toevoeging aan onze zeven al bestaande secties.

De nieuwe sectie is opgezet om ruimte te bieden communicatiestrategieën te delen, te bediscussiëren en ervaringen te delen. Een eerste symposium heeft in oktober dit jaar plaatsgevonden en binnenkort zullen meer activiteiten aangekondigd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een R Shiny workshop voor interactieve data visualisatie. Hou de Statistics Communication sectie website in de gaten of registreer voor de mailinglist.

Young Statisticians

De Young Statisticians organiseerden op 1 april een bezoek aan de ABN AMRO (geen grapje). Een groep enthousiastelingen kregen een tour van de ‘dealing room’ en de in-house data scientists vertelden wat hun werk en traineeships bij ABN AMRO allemaal inhield. Voor meer informatie over de Young Statisticians en opgeven voor hun mailinglist, klik hier

Vooruitblik

Wat staat er de komende tijd te gebeuren? De BMS sectie en de Data Science sectie co-organiseren een meeting in mei en de verjaardag van VVSOR lid en hoogleraar in de Stochastiek, Aad van der Vaart, wordt in juni gevierd met een 5-daagse conferentie. Lees hieronder meer.

 

BMS & Data Science: Meeting

Op 16 Mei vindt van 12:30 – 17:00 in de aula van het academiegebouw in Utrecht een gezamenlijke meeting van de Biometrische en Data Science secties plaats. In deze meeting wordt getracht biometrie en data science een stukje dichter bij elkaar te brengen onder het thema `Machine learning meets biostatistics: omics and imaging’. In allerlei biometrische subgebieden komen omics en/of imaging data voor. Door de hoge dimensies van deze typen data is het vaak lastig om interpreteerbare modellen te maken. Dit maakt deze data uitermate geschikt voor machine learning technieken, die op hun beurt vaak niet interpreteerbare modellen opleveren.

Katrijn van Deun (TU), Jeroen de Ridder (UMCU), Ernst Wit (Lugano), en Sach Mukherjee (Bonn) zullen over het snijvlak van deze twee disciplines spreken. Uiteraard is er ook een borrel aansluitend aan de bijeenkomst, waar onder het genot van een drankje de data scientist en biostatistici dichter bij (of misschien juist verder uit) elkaar kunnen komen. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op https://www.vvsor.nl/biometrics/events/data-science/.

 

Conferentie 60e verjaardag Aad van der Vaart

Van 17 t/m 21 juni organiseert o.a. de Mathematische sectie van de VVSOR een conferentie ter ere van de 60e verjaardag van Aad van der Vaart. Deze 5-daagse conferentie zal theoretisch en toegepaste statistici bij elkaar brengen en de onderwerpen variëren van non-parametrische Bayes, hoog-dimensionele statistiek en toepassingen van statistiek in de biowetenschappen. Voor meer informatie over het programma, sprekers en registratie: http://pub.math.leidenuniv.nl/~schmidthieberaj/aadbirthday/index.html

 

Professionalisering VVSOR

Het dagelijks bestuur van de VVSOR werkt de komende maanden verder aan de professionalisering van de vereniging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van en werven voor de Expert Groep Media. Deze groep kan benaderd worden door pers en media om extra inzichten te bieden op het gebied van statistiek, data analyse, operations research en onderzoek. Verder wordt er een start gemaakt aan de organisatie van de annual meeting van 2020.

Wij kijken uit naar de activiteiten en ontwikkelingen en hopen jullie snel te zien. Voor meer informatie, lid worden of opmerkingen, neem graag contact met ons op.

 

Foto credits: Image by George Tudor from Pixabay

Gepubliceerd op: April 11, 2019