COVID Radar. Populatie-gerichte monitoring gedurende de Covid-19 crisis - VVSOR - VVSOR

Netherlands Society for Statistics and Operations Research | Dutch
STAtOR Article

COVID Radar. Populatie-gerichte monitoring gedurende de Covid-19 crisis

De COVID Radar is een smartphone app, gelanceerd in Nederland op 2 april 2020, waarmee gebruikers zelf hun COVID-19 gerelateerde symptomen en social-distancing gedrag kunnen rapporteren. Door te vragen naar symptomen die specifiek zijn voor COVID-19 en gedragsinformatie werd er geprobeerd te voorspellen waar, wanneer en in welke populaties zich nieuwe uitbraken voordoen. Het doel was om deze gegevens te gebruiken voor populatiegerichte beleidsadvisering en wetenschappelijk onderzoek.

STAtOR STAtOR

Nic Saadah & Michelle Brust

De COVID Radar is een smartphone app, gelanceerd in Nederland op 2 april 2020, waarmee gebruikers zelf hun COVID-19 gerelateerde symptomen en social-distancing gedrag kunnen rapporteren. Zij kunnen dit doen door in de app regelmatig een korte vragenlijst in te vullen, bij voorkeur dagelijks. De app gebruikt dynamische plattegronden om gebruikers feedback te geven over hun symptomen en gedrag vergeleken met nationale en regionale gemiddelden. Data worden anoniem verzameld. De enige persoonsgegevens die de app verzamelt zijn iemands viercijferige postcode, geslacht, en leeftijdscategorie (in blokken van tien jaar). Sinds de lancering, heeft de app al meer dan 7 miljoen ingevulde vragenlijsten van meer dan 285.000 unieke gebruikers verzameld.

Geïnteresseerd in het volledige artikel? Lees het hier.

 

ARTIKEL INFORMATIE
STAtOR 2021 nr. 4 pagina 43-45

AUTEUR INFORMATIE

Nic Saadah (n.h.saadah@lumc.nl) en Michelle Brust (M.Brust@lumc.nl) zijn werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum en lid van de Stuurgroep COVID Radar.

Gepubliceerd op: January 6, 2022