Jan Hemelrijk Award won by Stefan ten Eikelder - VVSOR - VVSOR

Netherlands Society for Statistics and Operations Research | Dutch

Jan Hemelrijk Award won by Stefan ten Eikelder

Er waren dit jaar 4 aanmeldingen voor de Hemelrijk Award, gericht op de beste masterscriptie in Statistiek en Operation Research. We zien al een aantal jaar eenzelfde patroon hierbij: het gemiddelde cijfer van de 4 scripties was een 9.5, dus de eisen die de begeleiders stellen voordat ze een scriptie insturen zijn zeer hoog. Dit maakt het werk van de jury zowel lichter als plezieriger: hiervoor dank!

DSC_6375

Een ander opvallend patroon is het volgende: hoewel de inzendingen allemaal van zeer hoog niveau zijn, is er ook dit jaar weer duidelijke overeenstemming binnen de jury wie de award verdient: een scriptie die op bijna alle punten beter scoort. Dit jaar is dat de scriptie van de winnaar van de Hemelrijk Award 2017: Stefan ten Eikelder!

Stefan heeft onderzocht hoe bij radiation therapy gekozen moet worden tussen fotonen en protonen straling. Deze worden op verschillende manieren opgenomen door het lichaam, waardoor ze ook op verschillende manieren schade aan gezond weefsel veroorzaken. U kunt zich voorstellen dat dit zeer relevant onderzoek is, en Stefan’s werk wordt dan ook nu al gebruikt in sommige ziekenhuizen om stralingstherapie te optimaliseren. Maar deze scriptie is niet alleen zeer relevant: om de gebruikte stralingsmethoden te kunnen optimaliseren binnen redelijke tijd, moest Stefan een nieuwe op maat gemaakte optimaliseringsmethode ontwikkelen, gebaseerde op slimme heuristiek, maar ook getest op kwaliteit. Zo draagt Stefan ook bij aan de wiskunde in het algemeen. Al met al een zeer indrukwekkend resultaat en hij is dan ook een zeer verdiende winnaar van de Hemelrijk Award 2017!